top of page
Yazarın fotoğrafıHasan Kahraman

Yeşil Zeytin mi Siyah Zeytin mi? En İyi Zeytin Hangisi?

Güncelleme tarihi: 5 Şub


Dalda yeşil zeytin ve dalda siyah zeytin
Yeşil Zeytin Siyah Zeytin. En İyi Zeytin Hangisi?

Öncelikle yeşil zeytin ve siyah zeytin karşılaştırmasında ve En İyi Zeytin Hangisi tanımlama çabamızda amacımızın damak tadını sorgulamak olmadığını belirtelim. Her kişinin öncelikleri ve zevkleri farklı olabilir. Zeytin ağacındaki meyveler diğer birçok meyvede olduğu gibi önce yeşil daha sonra da siyahlaşır ve nihayetinde olgunlaşmanın son evresinde, ayrıca mevsimsel etki, fiziksel müdahale vb. dış etkilerle dalından ayrılarak yere düşer. Temel sınıflamaların birinde dalından toplanan zeytinler baş zeytini, yere düşen zeytinler ise dip zeytini olarak tanımlanır. Yere düşen zeytinlerin asitik derecesi yüksek olduğu ve doğal ortam nedeniyle hayvanlar, bakteri ve mantarların etkisine daha çok maruz kaldıkları için bünyelerinde patojen oluştuğu ve daha hızlı çürüme ve bozulmaya uğradığı için hem kahvaltılık olarak tüketiminde hem de yağ çıkarılmasında pek tercih edilmez.

Yeşil zeytinin ham halinden olgunlaştığı ve siyahlaştığı süreçte acılığı peyderpey kaybolur. Olgunluktan bozulmaya geçtiğinde kötü bir tat ve koku oluşur. Burada olgunluk ile bozulma, çürüme arasında ince bir çizgi olduğunu hatırlatalım. Yine bu süreçte yağ alım oranı (randıman) azdan çoğa doğru gider. Bazı yörelerde yağmurlardan sonra ve mümkünse artık kuruyup veya pelteleşip tamamen zeytin vasfını yitirmeden son merhalede zeytinler toplanarak zeytinyağı sıkılır. Tabi bu zeytinin asitik derecesi düştüğü için ve bozulmadan dolayı kötü bir kokusu oluştuğundan bu kötü kokuyu gidermek için kesinlikle filtre edilerek posası alınır, yağ kaplarının ağızı belli süre açık tutularak bu kokunun giderilmesine çalışılır. Hatta içine tuz atılarak asitliğinin dengelenmesine ve kokusunun bastırılmasına çalışılır. Günümüzde kaliteli diye sınıflanan zeytinyağlarında bu yöntemlerin hiçbiri uygulanmamaktadır. Dal zeytini tercih edilmekte, yeşil daneler en az yara bere alacak şekilde öncelik sırasına göre elle, plastik taraklarla ya da elektrikli özel üretilmiş toplama makinalarıyla hasat yapılmaktadır. Hasat edilen zeytinlerin ezilmemesi için önlem alınarak en kısa sürede zeytinyağı sıkımının gerçekleştirilmesine çalışılmaktadır. Bu konuya örnek olarak; "toplanan zeytinlerimiz en geç 4 saat içinde zeytinyağına dönüştürülmektedir." gibisinde reklamlara sık sık rastlamaktayız. Bu konuyu fazla uzatmadan asıl konumuza gelmek istiyorum.

Sonuçta yeşil zeytinin asitlik derecesi düşük, siyah zeytin formunun ise olgunlaşmanın bir yerde önce hızla tatlanıp sonra kötü bir tad almasından da anlaşılacağı üzere bir bozulma olduğunu çıkarımına ulaşabiliriz. Dolayısıyla yeşil zeytinin daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Bir de binlerce yıllık gelen mirasla geleneksel taş kırma yeşil zeytin örneğinden gidersek kırılacak zeytinlerin tek tek elle toplanması, herhangi bir endüstriyel makine kullanmadan yine elle taş kullanılarak tek hamlede zeytini ezip pörsütmeden kırılması, daha sonra gün aşırı 2-4 kez içinde bekletildiği suyun yenilenmesi, daha sonra uzun süre diriliğini koruması için tuzlu suda olgunlaştırılması oldukça sağlıklı görülüyor. Burada tuzun yeme esnasında zararı gündeme gelebilir. Tabii ki yenmeden önce yeşil zeytinin yıkanması, hala tuzlu geliyorsa ana kaptan içi su dolu bir kaba alınarak yine gün aşırı temiz suyunun istenilen tuz oranı olana kadar değiştirilmesi bir yöntem olabilir. Tabii ki tüm zeytinlerin tuzlu suyunu boşaltıp temiz suda bekletilirse bozulmanın hızlanacağını hatırlatmakta fayda var. Burada esas koruyucu olan tuz olmaktadır.

Siyah zeytinde de toplanan zeytinlerin kuyularda bastırılması ve acısı çıkana kadar temiz suyunun değiştirilmesi. Sonrasında tuz ve yağla harmanlanarak 6-7 ayda olgunlaştırılması başka ayrıntı ve benzer farklı usuller takip edilse de ana süreçtir. Burada ticari kaygılarla yasaklanmış olsa da zeytinin çabuk olgunlaşması için kostik vb. diğer kimyasal katkı maddelerinin kullanılmasının ne kadar zararlı olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Hatta özellikle yağsız siyah zeytinlerde ürünün daha süre dayanması ve raf ömrünün uzatılması için kimyasal koruyucu maddelerin kullanıldığını da hatırlatalım.

Zeytinin sağlık açısından bir çok faydası bulunmaktadır. Aşağıda yeşil ve siyah zeytinin ortak faydaları da belirtilmiştir.

Yeşil Zeytinin Sağlık Açısından Faydalarını belirtmek gerekirse; - Yeşil zeytin içeriğinde yüksek oranda E vitamini bulunur. Bulundurduğu E vitamini sayesinde ise cilt sağlığına ve göz sağlığına çok iyi gelir. Ayrıca antioksidan özelliği sebebi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlar.

- Yeşil zeytin içerisinde bulunan E vitamini sayesinde ayrıca sindirim sisteminde de büyük oranda fayda sağlar.

- Yeşil zeytin günde sadece 3 ya da 4 adet tüketildiğinde bir kişinin günlük ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineraller tam anlamıyla karşılanmış olur.

- Yeşil zeytin aynı zamanda göz hastalıkları içinde yüksek fayda sağlayan bir meyvedir. Örneğin, göz içerisinde bulunması gereken vitaminler zaman içerisinde azalır ve yavaş yavaş yok olmaya başlar. Ancak günlük yeteri miktarda tüketilen zeytin sayesinde göz içerisindeki vitaminler mineraller tamamlanmış olur. Bu sayede oluşabilecek rahatsızlıkların tamamından kurtulmak mümkündür.

- Mide asiti gibi sorunların da tamamını giderir. Mide ve asit oranının yükselmesini engeller ve mide duvarının rahatlatılmasına olanak sağlar.

- Zeytin insana sağladığı tokluk hissi sayesinde gün içindeki açlık hissimizin bastırılmasında da yardımcı olur. Yeşil zeytin, yüksek miktarda tokluk hissi veren bir meyvedir.

Siyah Zeytinin Sağlık Açısından Faydalarını belirtmek gerekirse;

Siyah zeytin karbonhidrat, yağ, protein, A ve C vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum içermektedir. Tansiyon problemi yaşayan kişiler, siyah zeytin tüketimlerine dikkat etmelidir. İnsan sağlığı açısından siyah zeytin son derece faydalıdır.

- Günlük düzenli zeytin tüketimi, hafızanın güçlenmesini sağlamaktadır.

- Siyah zeytin, mide sorunlarına da çok iyi gelmektedir. Kişiye özel hazırlanan diyet programlarında siyah zeytine de yer verilmektedir.

- Kan basıncını düşüren siyah zeytin, iyi bir lif kaynağıdır.

- Antioksidan deposu olmasından dolayı hücreleri en iyi şekilde korumaktadır.

- Birçok hastalığı önlediği bilinmekle birlikte kansere karşı hücre zarlarına koruma sağlamaktadır.

- Sindirim sistemini düzenleyerek, beyne tokluk hissi göndermektedir.

- Günlük A vitamininin karşılanmasını sağlayan siyah zeytin, gece görüşünü iyileştirmektedir.

Zeytinin sağlık açısında nasıl kullanılacağı doktorunuzun ve diyetisyeninizin önerisine göre belirlenmelidir.

Tüm bu anlatılanlar çerçevesinde insanların her iki zeytine de talepleri olduğundan en sağlıklısını sizlere ulaştırmak için Silifke Market olarak özel bir çaba sarf ediyoruz. Yeşil zeytinimiz geleneksel yöntemlerle el yapımı olan ve tuz dışında hiçbir ilave katkı maddesi ve koruyucu kullanılmayan taş kırma yeşil zeytin.


Yine yeşil zeytin olarak coğrafi bölge işaretli olan EDremit Çizik Yeşil Zeytin'ini de gelen talepleri doğrultusunda sizlerle buluşturuyoruz.



Siyah zeytin olarak; Gemlik'ten getirerek satışa sunduğumuz Yağlı Salamura Gemlik Siyah Zeytin. İnce kabuklu olduğu için yerken rahatsız etmez. Etlidir ve çekirdeği küçüktür. Etli kısmı çekirdeğinden kolay ayrılır. Yapımında temiz su ve tuz dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmamıştır. Koruyucu olarak da kimyasallar yerine bitkisel yağlarla marine edilerek uzun süre dayanması hedeflenmiştir.



Özetle; damak tadınız ve yukarıda anlatmaya çalıştığımız sağlık açısından kriterler dikkate alınarak tercih sizlerin. Hangisini tercih ederseniz edin sizlere sınıfının en kalitelisini sunduğumuzu belirtir şimdiden afiyet ve sağlık dileriz.

689 görüntüleme9 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

9 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Net

Like

Metin ÇELİKBAŞ
Metin ÇELİKBAŞ
Dec 11, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Yeşil zeytini daha çok seviyorum. Ama, arasıra siyahzeytinle de kaçamak yapıyorum. :) Emeğinize sağlık, bilgilendirme için teşekkürler.

Like

lkahraman70
lkahraman70
Dec 01, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Kesinlikle taş kırma yeşil zeytin.

Like
Hasan Kahraman
Hasan Kahraman
Dec 11, 2023
Replying to

Tercihiniz bizim için önemli. Aynı üründen müteakip alışverişleriniz için size özel indirim tamamlanmıştır.

Like

Hasan Kahraman
Hasan Kahraman
Nov 27, 2023

Op.Dr. Zeki Kara'dan...


YEŞİL ZEYTİN Mİ, SİYAH ZEYTİN Mİ?


Mükemmel bir meyvenin ham hali ile olgunlaşmışını karşılaştırmak kolay değil. Ayrıca birinin diğerine üstünlüğünü savunmak da anlamsız ve gereksiz.

Bizim beslenme alışkanlığımızda siyah zeytin zaten açık ara önde. Kahvaltılarımızda da, atıştırmalıklarda da öncelik hep siyahta.

Olgun meyve olarak siyah zeytin suyunu epeyce kaybetmiş olduğu için yağ açısından yeşil zeytine göre iki katı yoğunlukta. Dolayısıyla kalorisi daha yüksek.

Diyetisyenlerimizin “bir porsiyon” olarak tanımladığı “5-6 adet” (yaklaşık 15 gram) zeytinin yeşili 20, siyahı ise 50 kalori civarında. Ayrıca siyah zeytinin posası, sodyumu ve fosforu da fazla. Yeşil zeytinde ise su içeriği daha yüksek, A vitamini daha güçlü.

Zeytinin yeşili de siyahı da hidroksitirozol başta olmak üzere fenolik bileşimlerden son derece zengin. Bu nedenl…


Like
Hasan Kahraman
Hasan Kahraman
Dec 11, 2023
Replying to

İlginize çok teşekkür ediyor ve sağlıklı günler diliyoruz.

Like

Artık tercihimiz kesinlikle yeşil zeytin. Hem de Silig

fke Market’in doğal el yapımı tuzdan başka hiçbir katkı maddesi kullanılmayan taş kurma yeşil zeytin. Tansiyonum olduğu için suyunu değiştirerek sıfıra yazın yüzlülüğün getiriyorum. Güvenle tüketiyorum. İyi ki varsınız.

Like
Hasan Kahraman
Hasan Kahraman
Dec 11, 2023
Replying to

Beğendiğinize sevindik. İlginize çok teşekkür ediyoruz. Tercihiniz bizim için çok önemli müteakip aynı üründen alışverişleri düşünün size özel indirim tamamlanmıştır.

Like
bottom of page