Dünyada 1001 çeşit bitkinin yağı ve daha lezzetli, besleyici hayvansal kaynaklı yemeklik yağ çeşitleri varken biz insanlar neden zeytinin yağını tercih etmeliyiz? Neden daha çok zeytinyağı? Cevap yağın formülünü oluşturan ve sağlığımıza ve ömrümüze direkt etki eden yağ asitlerindedir.
Tekli Doymamış Yağ Asitleri:
Zeytinyağı, ağırlıklı olarak tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitlerinin en önemlilerinden biri olan oleik asit, kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. LDL (kötü) kolesterolü düşürürken HDL (iyi) kolesterolü yükselterek kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur.
Diğer Faydalı Yağ Asitleri:
Zeytinyağında palmitik asit ve stearik asit gibi doymuş yağ asitleri de bulunur. Bu yağ asitleri, kalp-damar hastalıklarına neden olma potansiyeline sahip olsa da zeytinyağındaki oranları diğer bitkisel bazlı yağlara göre oldukça düşüktür. Ayrıca zeytinyağında linoleik asit ve alfa-linolenik asit gibi çoklu doymamış yağ asitleri de bulunur. Bu yağ asitleri, beyin gelişimini ve çalışmasını destekler, genel olarak tüm vücuttaki iltihaplanmayı azaltır ve kanser riskini düşürmeye yardımcı olurlar.
Zeytinyağındaki Yağ Asitlerinin Diğer Faydaları:
Zeytinyağı, insülin direncini azaltarak ve glikoz emilimini düzenleyerek kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.
Zeytinyağı, tokluk hissini artırarak ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabilir.
Sindirimi kolaylaştırır: Zeytinyağı, safra kesesinin işlevini destekler ve kabızlığı önler.
Kemikleri güçlendirir: Zeytinyağındaki yağ asitleri, kemik mineral yoğunluğunu artırır ve osteoporoz riskini azaltır.
Cilt ve saç sağlığını korur: Zeytinyağı, cildin nemlenmesine ve yumuşamasına yardımcı olur. Saçların da parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Peki tüm bu faydaları sağlamak için ne kadar ve ne şekilde zeytinyağı tüketmeliyiz?
Zeytinyağının faydalarından tam olarak yararlanmak için naturel sızma (extra virgin) zeytinyağımızı soğuk mezelerde, salatalarda, cacıkta bolca kullanalım. Hatta sıcak pişmiş bakliyat yemeklerine de ilave edelim. Soğuk tüketilen yiyeceklerde yağda çözünen D vitamini damlalarımızı yaz-kış demeden kullanmak size ciddi bir sağlık koruması sağlayacaktır.
Sonuç:
Zeytinyağı, insan sağlığı için birçok faydası olan eşsiz bir besindir. İçerdiği yağ asitleri sayesinde kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlar, kan şekerini düzenler, kilo kontrolüne yardımcı olur ve kolesterol seviyenizi düzenleyip sindirim sisteminin etkin çalışmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir yaşam tarzı için her gün yaklaşık 30 - 40 gram kadar zeytinyağı tüketmeniz (yani tüm yemeklerde ve öğünlerde zeytinyağı kullanmanız) yerinde olacaktır.
Diyetisyen: Okan Kıran
Artık bütün yemekleri zeytinyağıyla yapıyoruz 👍
Guzel bilgiler